Kontaktujte nás: +420 608 027 793 | pivo-kromeriz@seznam.cz
0 Kč

TLAČNÉ PLYNY

TLAČNÉ PLYNY

POMOCÍ TLAČNÝCH PLYNŮ SE VYTLAČUJE PIVO ZE SUDU NEBO Z TANKU
PODLE JEJICH SLOŽENÍ SE DĚLÍ NA 3 SKUPINY - VZDUCH, OXID UHLIČITÝ, SMĚS OXIDU UHLIČITÉHO A DUSÍKU.

 

1. Vzduch

Zdrojem je vždy kompresor. Ten musí být vybaven zásadně prachovým filtrem a výstupním odlučovačem aerosolových látek. Vzduch se používá pouze v nepřímém styku s pivem (např. tankové hospodářství).
Vzduch není v Evropské unii doporučován. Je zdrojem značných rizik (oxidace piva, mikrobiální infekce, absorpce ropných látek, ...)
Jako přímý zdroj k tlačení piva ho nedoporučujeme.

 

2. Oxid uhličitý

Oxid uhličitý je přirozenou součástí piva. Jeho rozpustnost je závislá na skladovací teplotě, délce působení a nastaveném tlaku. Před aplikací CO2 je nutné znát dané podmínky. Nízká teplota a dlouhé působení CO2 (víc jak 1 den) může způsobit přesycení piva.

 

3. Směsné plyny CO2 a N2

Směsné plyny svými vlastnostmi, nejvíce vyhovují při vytláčení piva ze sudu. Neoxidují pivo, nepřesycují, mikrobiologicky neinfikují. I zde je nutné znát dané skladovací podmínky naraženého sudu. Při vyšší teplotě (nad 20 °C) a delší době naražení (déle než 3 dny) může dojít ke snížení obsahu CO2 v pivě.